Dette er en allsidig kniv som kan sidestilles med den velkjente kjøkkenkniven! Trancherkniv er derfor den mest populære knivtypen blant sushi-kokker verden over.
Vi eier selv en trancherkniv, og denne brukes til mer enn å bare kutte opp store kjøttstykker som ribbe, kalkun, fisk og store deler av storfe!
# | Trancherkniv |
---|---|
1. | Stelton Sixtus – Testvinneren, denne er billig og bra! |
2. | Miyabi 5000MCD – Kvalitetskniv fra Miyabi |
3. | Kai Shun Classic DMS-0716 – Mindre trancherkniv |
Det er viktig å kunne tilberede råvarene skikkelig før steking, men også etterpå! Vi i Matkassetorget.no elsker å kutte opp maten med en sylskarp trancherkniv!
Stelton Sixtus – Best i test
Bemerkninger
Stelton Sixtus kniven er en enklere variant sammenlignet med andre håndlagde japanske kniver. Denne kniven er designet av Søren Refsgaard i Skandinavia, nærmere bestemt Danmark, og fremstår akkurat så stilren, og elegant som dansk design er kjent for!
Denne har i tillegg en tranchergaffel fra Stelton Sixtus kolleksjonen man kan kjøpe – slik vil man få et sett som matcher og fungerer utmerket sammen.
Design og materiale
Søren lykkes virkelig med å trekke frem det populære enkle danske designet inn mot fremtiden, i tråd med kvaliteten i designet, som er utviklet gjennom tidene, med opphav i Japan.
Denne serien er skapt for sommerens grillkvelder! Den kan kutte det som kuttes kan, og siden den hverken er like dyr, eller har et treskaft, er den mye enklere å vedlikehode enn tradisjonelle trancher-kniver.
Fordeler: Billig, men ser dyr ut! Motstandsdyktig, skarp, og er en av de enkleste knivene å rengjøre. Kan vaskes i maskin, men det anbefales såklart ikke.
Ulemper: Stålskaftet kan være noe mer ubehagelig enn et skaft i tre, spesielt om det er nedkjølt.
Miyabi 5000MCD
Bemerkninger
Profesjonelle kokker er imponert av kniven fordi den er sylskap, enkel å bruke, og utrolig stilig designet. Den har vært eksepsjonell til å skjære skiver av kjøtt og ost. Holdbarheten opprettholdes etter regelmessig bruk og kniven trengs ikke slipes like ofte som en tradisjonell kniv.
Design og materiale
Denne kokkekniven har et stålblad i den velkjente Damaskus-stilen, som i dette tilfellet er dannet ved å pakke 65 lag stål på en metallkjerne. Resultatet er fantastisk: Bladet, som strekker seg til baksiden av det sorte trehåndtaket er ren kunst!
I tillegg til det slanke utseendet har denne kniven en sylskarp kant,
som kutter ekstremt godt. Bemerk; Siden den er lang og tynn, er den bedre egnet til å skjære med enn å hakke.
Opphav
Knivene er av høyeste kvalitet og produseres i Seki, Japan. Det anbefales å vedlikeholde og slipe knivene med en slipesten eller Zwilling V-Edge. Knivsettet leveres dessuten med livslang garanti på materialer og produksjonsfeil.
Fordeler: Ergonomisk, robust, og sylskap kniv perfekt egnet til å skjære tynne skiver av kjøtt.
Ulemper: Rimelig dyr, og egnes bedre til skjæring enn hakking.
Kai Shun Classic DMS-0716 Skrellekniv 10,5 cm
Bemerkninger
Dette er en svært flott kniv designet på en unik måte som gjør det uhyre enkelt å skjære både grønnsaker og kjøtt. Ekspertene som har testet kniven er helt klart imponert, men forholder seg noe stiv til prisen.
Design og materiale
Smidd med 65 lag av damaskusstål får man en robust kniv som er herdet for å holde seg i lang tid uten å måtte slipe. Skaftet på kniven er av pakkatre som har gjennomgått en spesiell prosess slik at håndtaket faktisk er vannstøtende. Dette hjelper skaftet med å holde både på form og farge over tid. Baksiden er at denne kniven er litt tyngre å slipe enn tradisjonelle japanske kniver.
Fordeler: Allsidig og robust håndlaget kniv med unikt design.
Ulemper: Noe påkostelig.
Satake Kuro Kiritsuke kniv 23cm
Bemerkninger
Med en hardhet på hele 58 HTC er dette en av de mest solide knivene på markedet. Med en finere avskåret overflate forhindrer man at råmaterialet mister farge, smak, og gjør kjøttet man skjærer, hakket mindre motstandsdyktig. Samtidig sikrer den skarpe kanten at avskårne ingredienser holder lenger og ikke stjeler smak fra annet.
Design og materiale
Det elegante håndtaket er produsert av brent tre, og gir et solid grep, balanse, og stabilitet. Shou Sugi Ban, også kjent som, Yakisugi, er den urgamle japanske metoden brukt for å konservere treverk til bygg og redskaper. Uttrykket kommer av å “bevare tre med ild og flammer”, også kjent som karbonisert tre. Dette gir knivskaftet et langt liv, og passer godt in i de fleste moderne kjøkken!
Fordeler: En av de mest robuste og stabile trancher knivene på markedet, og samtidig en av de rimeligste!
Ulemper: Smaken er som baken. Grovhamret stål kan for noen se utrolig stilig ut, men forandre kanskje ikke.
Tamahagane SAN Tsubame 21cm
Bemerkninger
Tamahagane SAN Tsubame er testet av flere kilder som omtaler denne kniven svært godt. Det stilrene designet og effektiviteten til denne kniven fremkommer som de helt klare fordelene. Spesielt godt egnet er kniven til å skjære tomater uten å etterlate seg et eneste spor av motstand.
Design og materiale
Laget av VG-5 stål og belagt med rustfrittstål på den ene siden, scorer den høyt på robusthet. Den er noe mindre stiv en tradisjonelle japanske kniver, uten at dette kommer frem som noen ulempe. Det gjør at den føles smidigere å jobbe med.
Fordeler: Behagelig håndtak av pakkatre, trelags stål for smidighet, og stilrent design!
Ulemper: Kan ikke vaskes i oppvasksmaskin
Hva er en trancherkniv?
En trancherkniv er en betegnelse for kniver som typisk kombinerer den europeiske tradisjonen med det historiske japanske håndverket. Utviklet av japanske kokker og fagfolk i over 1000 år har den i nyere tid truffet interessen i Europa, og blitt en kniv for alle som elsker å lage mat!
Det karakteristiske med knivene er som regel bladene, sammensatt av rundt hundre lag av det beste stålet, både med hensyn til holdbarheten, men også evnen til å tåle vedlikehold. Trancherkniver er som regel laget av tysk stål, grunnet en legering som brukes i tyske stålkvalitetsstandarder anerkjent verden over.
Stålet opprettholder en spiss kant lenger enn andre ståltyper, og har mindre sannsynlighet for å få skader over tid. Det ergonomiske grepet i denne kniven gjør det behagelig å holde i, og skjære med den.
Hvordan bruke en trancherkniv
Når du skal skjære et kjøttstykke er det essensielt å ha kontroll over fibrenes retning. Når du skjærer i kjøttet, kutt i retning av fibrene. Det gjør at fibrene blir kortere samtidig som det reduserer tyggemotstanden, og med det vil kjøttet oppleves som ekstra mørt.
Det motsatte hender dersom du skjærer kjøttet i samme retning som fibrene. Studier viser at hvis du skjærer kjøttet i feil retning, altså i samme retning som fibrene, øker tyggemotstanden med fire ganger så mye som om du hadde kuttet det i riktig retning. Tenk spesielt på dette hvis du skal skjære filèt, da over halve mat-gleden hviler på hvor mørt kjøttet oppleves.
Okse- eller svinekjøtt, sushi, og fisk, kan ofte skjæres i syltynne skiver og kjøttet vil bokstavelig talt smelte på tungen, da det er så mørt og skjært i tynne skiver.
Les også: Lag ekstra mørt kjøtt med en trykkkoker eller slow cooker! Perfekt kjøtt hver gang – kutt kjøttet i syltynne møre skiver med en trancherkniv!
Tilbehør
Bruk gjerne en Tranchergaffel ved servering av fint oppskjært kjøtt. Spissene er buet slik at steken steken eller skinken ikke flytter på seg når du skjærer, eller detter av når kjøttet legges på tallerken.
Sikkerheten er viktig
Trancher-kniver er som kjent ekstremt skarpe og det er viktig å håndtere dem med litt ekstra aktsomhet! Hvis du har barn i huset må du for all del sette kniven godt utenfor deres rekkevidde, da det holder å knapt se på bladet før du får et reelt kutt.
Diverse vedlikeholds-tips
Grunnet kvaliteten på stålet og håndtverket er en trancherkniv mye enklere å vedlikeholde (vedlikehold av kniv) enn tradisjonelle kniver, men det er fortsatt viktig å vedlikeholde dem etter bruk. For å unngå å skade bladet, ikke legg den i oppvasksmaskinen; bruk varmt vann, oppvaskmiddel, og rengjør kniven for hånd. Bruk av riktig skjærebrett kan heller ikke undervurderes.
Kokker anbefaler skjærebrett av tre eller plast, og sist, men ikke minst – slip knivene regelmessig! Det er viktig å aldri la en brukt kniv ligge. Det tar ikke lang tid å rengjøre èn gang, men slurver man med dette vil bladet bli skadet over tid. NB: Ikke bruk slipemidler, stålull, eller noe annet til å slipe kniver.
Uansett hvilken kniv du velger kan vi anbefale disse knivsliperne slik at du alltid holder kniven din skarp og godt vedlikeholdt. og da spesielt: Anysharp Pro Silver som stakk av med seieren og i tillegg har en lav pris.
Oppsummering – Slik velger du riktig trancherkniv
Vanskelig å velge? En kniv er ikke bare en kniv – og det er mye som spiller inn når det kommer til hvilken kniv som er best for deg å bruke!
Det er således en rekke hensyn man bør ta når man velger trancherkniv, men vi skal vise deg disse – slik at du ender opp med den trancherkniven som passer ditt forbruk best mulig.
Slik velger du riktig trancherkniv steg-for-steg:
- Finn ut hvilke behov du har – hva skal du bruke den til?
- Ta hensyn til ergonomi og hvor stor kniv du liker å bruke.
- Budsjett – trenger du den dyreste kniven?
- Hvor mye skal kniven brukes?
- Vil du ha en kniv som er relativt vedlikeholdsfri?
- Vil du kunne vaske den i oppvaskmaskinen?
- Materiale på knivblad og skaft.
- Ta utgangspunkt i vår test for å finne de beste knivene.
Ofte stilte spørsmål om trancherkniv
Bør jeg kjøpe et trancherknivsett med kniv og gaffel?
Man vil ofte bruke en gaffel i tillegg hvis man kjører opp større og varme kjøttstykker som for eksempel kalkun eller ribbe.
Da kan man selvfølgelig bruke gafler man allerede har i huset, men det bør være en relativt stor en eller en tranchergaffel.
Hvis man ikke skal bruke trancherkniven til dette, trenger man ikke an tranchergaffel heller.
Kjøkkenkniv eller trancherkniv?
Det vil variere ut i fra hva du skal bruke kniven til. Begge knivene kan brukes til det meste, men en kjøkkenkniv har nok litt bredere bruksmål enn en trancherkniv.
En kjøkkenkniv vil ikke være like effektiv til å kutte opp tynne og rene strimler med kjøtt som en trancherkniv. Man får rett og slett et bedre resultat med en spesialisert trancherkniv.
Hva koster en trancherkniv?
Det koster mellom kroner 500 – 6 000,- for en trancherkniv. De beste modellene er som regel i det høyere prissjiktet, men man kan få en kvalitetskniv for kr 600 – 1 500,- så lenge man finner et bra produkt.
Hva betyr det å tranchere?
Det betyr rett og slett å skjære opp et stykke kjøtt før servering som for eksempel kalkun, storfekjøtt eller kylling. En trancherkniv er et spesialisert verktøy nettopp for dette.
På norsk er det riktig ordet å transjere, men ordet som blir brukt når det kommer til knivene er trancherkniv.